En dag i fabrikken på Slemmestad

Stein og stolthet

Ved Moniers fabrikk på Slemmestad utenfor Oslo, har de ansatte produsert betongstein siden våren 1978. God tradisjon og iveren etter å være best, er det som gjør Moniers stein så flott og solid!

Tekst og foto: Kjersti Salvesen Fahre

Monier er en verdensledende leverandør av takstein og tilbehør – med to fabrikker i Norge; en på Slemmestad utenfor Oslo og en i Årdal i Ryfylke. En vakker vårdag tok Moniers nyhetsbrev, Taket i fokus, turen til fabrikken på Slemmestad.

 Oslofjorden bader i sol, det er varmt i luften og måkene kommuniserer om hvor det er fisk å finne. Den gode atmosfæren i nærmiljøet gjenspeiles inne på fabrikken, der de har laget takstein helt siden mars 1978. De ansatte beveger seg nesten umerkelig inne i lokalet. Kommunikasjonen mellom de ansatte flyter godt, mens maskinene og de 40 000 støpeformene er i trygge hender og overvåkes av erfarne blikk.

– Anlegget består av to deler, en våt side, der steinen støpes, og en tørr side, der formene fjernes når steinen er sterk nok til å bære sin egen vekt. Hver eneste stein kontrolleres så av en fysisk person, forklarer fabrikksjef Cecilie Holm.  

Ferdig stein på ett skift

De 24 ansatte på fabrikken på Slemmestad produserer betongstein av typene Zanda Rustikk, Zanda Protector og H-pannen. Fra en stein støpes til den er ferdig, går det med ett skift – men så skal steinen herde utendørs i 14 dager. 

 – Produksjonen varierer med årstidene. Mens proffene bygger hele året, bygger privatpersoner mest i den varme årstiden. Rundt påske trapper vi opp produksjonen, og fra mai til november er det fullt trøkk, sier Holm.   

 Det er positivt både for kjøperne og for miljøet at Zanda og H-pannen er kortreist stein. Betongstein produsert i Norge har dessuten en helt annen kvalitet enn den utenlandske.

 På fabrikken på Slemmestad lager de ansatte også flott ventilasjonsstein – for hånd!

Stolthet

Støpemaskinistene Jostein Holmvik og Olav Andersen og pakkemaskinist og hovedverneombud Dag Otterlei kommuniserer med blikk og gestikulasjon i støyet fra maskinene – helt til Taket i fokus ber dem sette ord på hvordan det er å jobbe på Moniers fabrikk på Slemmestad.

– Vi trives godt! Det er fint arbeidsmiljø og hyggelige kolleger her, smiler Andersen.  

Holmvik, Andersen og Otterlei er enige om at det er tilfredsstillende å produsere noe folk trenger – og spesielt siden det er et produkt som holder så høy kvalitet som denne steinen gjør.

 – Det er klart vi er stolte av den flotte steinen vi produserer, fastslår de tre maskinistene.  

 Stemningen inne i fabrikken fanger opp det samme; stolthet, ro, trygghet og kvalitet. Man blir fullstendig overbevist om at dette er verdens beste betongstein etter å ha tråkket litt rundt i fabrikken og observert den tradisjonsrike produksjonen. 

Forbedringer

Monier strekker seg alltid etter å bli ENDA bedre. Derfor har de brukt denne vinteren til å endre rutinene på fabrikken.

– Vi har økt fokuset på rengjøring, både med tanke på miljø og vedlikehold.  Nå rengjøres det grundig hver dag, noe som resulterer i både økt trivsel for de ansatte og enda bedre stein. I tillegg har vi forbedret opplæringen av ansatte, og vi har endret registreringsrutinene. Nå registrerer vi produksjonen hver time. Dermed fanger vi opp eventuelle feil med en gang og kan foreta endringer umiddelbart, sier fabrikksjefen, og legger til:

– Vrakmengden er redusert til 1/4 av hva den var tidligere på to år – og vi har knapt reklamasjoner!

 De ansatte er godt fornøyde med forbedringene. De vil være best – og når endringer kommer steinen til gode, føles det tilfredsstillende. 

Strenge krav til forpakning

Monier lever steinen på taket, noe som stiller ekstra strenge krav til presis forpakning. I mange andre land leveres steinen på bakken.

– Nå har vi startet en renovering av pakkeanlagget for å bli enda bedre her også, forteller fabrikksjefen til Taket i Fokus.

Olav, Jostein og Dag
Fra produksjonen
Truckfører Bjørn-Rune
Fabrikksjef Cecilie Holm

Les mer fra Taket i Fokus nr. 3