Lillesund Skole

Skolen som ble til et slott

Lillesund skole i Haugesund var på 1920-tallet et av Europas aller fineste skolebygg. Men bygningen forfalt, og i 2009 skrek skolen sårt etter oppussing. Etter rehabiliteringen fremstår Lillesund skole igjen som et vakkert slott.

Tekst: Kjersti Salvesen Fahre

– Lillesund skole er helt klart Norges flotteste bygg! Med nytt tak ser den jo ut som et slott, mener selger i Monier, Leif Magne Thu, etter at skolen har gjennomgått en omfattende rehabilitering. 

Imponerte arkitekter

Da Lillesund skole i Haugesund offiselt ble åpnet den 21. februar i 1920, var det mange arkitekter rundt om i Europa som gispet. De ble mektig imponert over den flotte og funksjonelle skolebygningen. Det kom delegasjoner fra fjern og nær for å se hvordan en moderne skole skulle være. Lillesund skole hadde nemlig eget svømmebasseng, spesialbygd filmsal, bibliotek og skolekjøkken, noe som ikke var vanlig den gangen.  

Men tiden gikk, og da daværende kunnskapsminister Kristin Clemet besøkte Lillesund i 2002, omtalte hun skolen som en arkitektonisk perle, samtidig som hun som hun påpekte behovet for oppgradering. Bygget hadde nemlig endret seg lite siden 1920.

Eksklusiv, glassert takstein

For to år siden fikk Saga Bygg a/s ansvaet for å gi Lillesund skole en skikkelig ansiktsløftning.

-Prosjektet gikk ut på å rehabilitere pusset fasade, samt å male og skifte ut all takstein og takrenner i kobber, sier driftsleder i Saga Bygg a/s, Narve Susort.    

Takarealet er 3300 kvadratmeter – og over 50 000 stein av typen KDN VH Sølvsvart fra Monier – gikk med til Lillesund skole i Haugesund.

 – Valget falt på denne steinen, da vi hadde retningslinjer på at vi skulle velge en type som liknet den opprinnelige, både i farge og utforming. KDN VH Sølvsvart er en flott stein. Vi jobber ikke med prosjekter der vi legger en slik mengde med eksklusiv, glassert stein hver dag, sier Susort.

 KDN er en falset teglstein som gir inntrykk av klassisk luksus, men er også et trygt valg. Denne taksteinen har nemlig vært på markedet i mer enn 100 år og har meget lang levetid. Den er litt mindre enn annen stein, noe som gir et tett og pent mønster.

Full drift med elever og lærere

Byggetid for prosjektet var 15 måneder, og kontraktsbeløpet var på cirka 7,5 millioner kroner.

 – Det var krav til at fasade, stein og panner skulle fremstå mest mulig likt det opprinnelige, sier Susort.  

En av de største utfordringene ved prosjektet, i følge Susort, var at skolen var i full drift i hele rehabiliteringsperioden.

– Dett medførte ekstra strenge krav til HMS i skolegården. Lillesund skole har et 38 meter høyt tårn. Vi måtte ha høye stillaser – og både rive og få ny stein på plass på en forsvarlig måte. Men det gikk veldig fint, og vi hadde ingen hendelser av noen art, forteller Susort fornøyd.     

En stor utfordring var det også å relegge panner på de meget bratte tårnene.

– Det var krav om at hver panne skulle krokes. Og det krevde litt ekstra i og med at deler av arbeidet ble gjort høst og vinter. Men vi brukte erfarne tømrere som gjorde en utrolig god jobb med et tilsvarende godt resultat, noe som også synes å taket, sier Susort.

Stolt av prosjektet

Driftslederen roser det gode samarbeidet med både kommunen, skolens vaktmester, samt arkitekter og konsulenter.

 – Vi i Saga Bygg a/s er stolt av dette prosjektet, da Lillesund skole fremstår som utrolig flott etter det arbeidet vi har utført, sier Susort til Moniers nyhetsbrev; Taket i fokus.

  

FAKTA OM LILLESUND SKOLE:

 21. februar 1920 ble Lillesund skole offisielt åpnet, men skolen ble tatt i bruk allerede i november 1919. På den tiden var Lillesund skole et av de flotteste skolebygg i hele Europa, og det kom delegasjoner fra fjern og nær for å se hvordan en moderne skole skulle være, med eget svømmebasseng, spesialbygd filmsal, bibliotek og skolekjøkken. Skolen ble tegnet av arkitekt Kasper Hassel fra Bergen. Bygget var kalkulert til 530.000 kroner. Da skolen stod ferdig i 1920, lød regningen på 2,6 millioner kroner.

Les mer fra Taket i Fokus nr. 2