Zanda Norges nasjonaltakstein

HISTORIEN OM NORGES STERKESTE BETONGTAKSTEIN!

 

 I 1978 åpnet fabrikken på Slemmestad utenfor Oslo, og de første norske Zanda-steinene kom ut på markedet. I løpet av de 32 årene som er gått er det produsert i overkant av 600 000 000 Zanda betong-takstein ved de to norske fabrikkene, hhv i Årdal og på Slemmestad. 

Dette antallet takstein er nok til å dekke ca 400.000 hustak, og Zanda må derfor kunne beskrives som Norges nasjonaltakstein. Zanda betongtakstein produseres i dag ved de samme to fabrikkene som begge inngår i den verdensomspennende takprodusenten som Monier er.

 Trengte navn

Historien om Zanda betongtakstein strekker seg tilbake til 1968 da den første steinen ble produsert ved den svenske fabrikken i Borensberg. Navnet Zanda kommer fra en radioantenne ved flyplassen i Amsterdam. Fabrikkledelsen var på vei til forhandling i Amsterdam og trengte et navn til sin nye takstein. Historien forteller at de fløy i et lite fly. Og under innflyvningen til Amsterdam hørte de pilotene anrope Zandaantennen. Der og da ble navnet Zanda bestemt! Zanda takstein ble i begynnelsen av 70-tallet importert til Norge fra Sverige og ble raskt et populært produkt i det norske markedet.

 

http://www.monier.no/

 

Sterk stein

Norske huseiere ville ha en sterk takstein for vakre, holdbare tak. I vårt land stilles det høye krav til tak. Langs kysten blåser det hardt, og om vinterenlegger snøen seg kald og tung på takene. Kravene og ønskene ble relisert med Zanda, en betongtakstein som er sterk og vakker. Tester gjort ved NBI, viser at Zanda er Norges sterkeste betontakstein. Zanda Rustikk holder dessuten på snøen opp til 35° takvinkel.

Les mer fra Taket i Fokus nr. 1