Fra torv til takstein

Et laftet bolighus i Rødhettes vei i Asker utenfor Oslo, har nylig fått erstattet det gamle torvtaket med perlegrå Zanda Rustikk. Det nye taket gir ikke bare en teknisk bedre løsning. Huset har også beholdt den rustikke og nostalgiske stilen.     

Tekst: Kjersti Salvesen Fahre

 

Et vakkert laftet hus med torvtak på Borgen i Asker, var etter 21 år modent for et nytt og bedre tak. Snøtunge vintre hadde ført til at torven var begynt å sige nedover fra mønet.

– Takvinkelen på huset er 30 grader, og det har ofte blitt liggende snø på taket om vinteren. Vi foreslo å ersatette torven med takstein, da dette er en bedre teknisk løsning, sier daglig leder Per Hvesser hos Brødrene Hvesser a/s. 

Lange tradisjoner

Torvtak er visuelt vakkert – og har lange tradisjoner. Tak har vært tekket med torv siden forhistorisk tid her i Skandinavia. I mange norske bygder ble de fleste tak tekket med torv på never til langt inn på 1800-tallet, og enkelte steder helt frem til omkring 1950. Det 130 kvadratmeter store bolighuset i Rødhettes vei i Asker, er fra 1988. Huset er bygd i en rustikk og nostalgisk stil, noe som ble forsterket av det gammeldagse torvtaket.

– Siden husets eiere likte torvtaket godt, stod vi foran en stor visuell utfordring da vi ble enige om å erstatte den gamle torven med takstein, understreket Hvesser. 

Norges sterkeste takstein

Valget av takstein falt på perlegrå Zanda Rustikk fra Monier. Dette er en granulert takstein, som holder på snøen. Det er markedets mest utprøvede betongtakstein – og i følge Norges byggforkningsinstitutt (NBI), er det også landets sterkeste takstein. NBI har testet tre typer ru betongtakstein på det norske markedet. Resultatene viser at Zanda Rustikk er den steinen som holder best på snøen. Det innebærer at de aller fleste tak med Zanda Rustikk under 35 graders vinkel, slipper snøfangere.

– Nå når taket er ferdig lagt og prosjektet avsluttet, er både eierne og vi i Brødrene Hvesser godt fornøyde med resultatet. Kombinasjonen av fargevalg på takstein og kobberet, samt husets farge og generelle stil, gir et meget godt visuelt inntrykk. Kombinasjonen av den perlegrå taksteinen og kobberbeslaget, ser eksklusivt ut. Det har ikke manglet på positive kommentarer i nabolaget, noe vi synes er ekstra hyggelig etter en slik «makeover». I tillegg er eierne fornøyde med at det nye taket så og si er vedlikeholdsfritt, sier Hvesser.

Utfordrende jobb

Torvtak og plater/underlag ble fjernet.

– Vi renset til rupanel og la ny diffusjonsåpen undertakspapp, sløyfer, lekter og 2 200 Zanda Rustikk takstein. Vindskier ble justert, og nye kobberbeslag og takrenner ble montert, forteller Hvesser.

 Fjerningen av den gamle torven var en av prosjektets største utfordringer.

– Det å få fjernet torven og frakte den bort var litt komplisert. Vi endte med å deponere en del av torven på tomten, mens resten ble fraktet bort i containere, sier Hvesser.   

 Det å få til en helhetlig pakke, der man både skulle ta hensyn til det tekniske og det visuelle – og samtidig ønsket en vedlikeholdsfri løsning, har i følge daglig leder vært det mest spennende ved prosjektet i Rødhettes vei i Asker utenfor Oslo.  

 

Les mer fra Taket i Fokus nr. 1