Druidehuset i Larvik

Kronen på verket

Det en gang så herskapelige Druidehuset i Larvik, hadde et slitent uttrykk. Taksteinen flasset av, og råteskadene var omfattende. Men med nytt tak, kan Druidehuset igjen sole seg i glansen av beundrende blikk.     

Tekst: Kjersti Salvesen Fahre

– Det nye taket løfter helhetsinntrykket av Druidehuset voldsomt. Se, det er jo kronen på verket, sier en stolt Jørn Sandberg, som har vært ansvarlig for takprosjektet. Han er daglig leder i Byggpartner Jørn Sandberg i Stavern.

 Når taket er slitent, ser alt annet også slitent ut. Slik var det med Druidehuset.

– Med ny takstein; sort glassert Hollander fra Monier, har hele huset fått et løft, mener også daglig leder Sverre Andersen i Byggmakker Stavern, firmaet som leverte steinen.

Alle gode ting er tre. Også selger i Monier, Jørgen Løvset, er storfornøyd med «det nye» Druidehuset.

– Det er et flott hus med en nydelig beliggenhet ved sjøen. Det nye taket gir Druidehuset det herskapelige uttrykket det fortjener, mener Løvset.

Den eneste rette

– Sort glassert Hollander var den eneste rette steinen å bruke på dette taket. Det er litt størrelse på den, noe som gjør seg på et såpass stort tak som dette. Hollander minner litt om den opprinnelige taksteinen fra 1926. En glassert stein understreker den herskapelige stilen, mener Sandberg. Det var Sandberg i samarbeid med styret i sameiet, som plukket ut nettopp denne steinen.

Sort glassert Hollander er en falset teglstein med en karakteristisk profil, som gir bygningen er vakkert særpreg. Steinen er enkel både å planlegge og legge. Hollander er tatt frem i samarbeid med skandinaviske arkitekter og er en moderne stein, tilpasset moderne byggeteknikk. Steinen kombinerer det beste av tradisjon og nytenking.

Funksjonærbolig

Druidehuset ble bygget som funksjonærbolig for Treschow-Fritzøe i 1926, men brukes i dag som møtelokale for Den Norske Druidorden. Husets grunnflate er cirka 400 kvadratmeter. Fra Druidehuset har man vakker utsikt utover Larviksfjorden. Tidligere gikk eiendommen ned til sjøen med egen strand. Men eiendommen er krympet siden den gang, og det er kommet en vei mellom den og sjøen.  

6300 takstein og 160 møner gikk med til det nesten 500 kvadratmeter store taket – på den 90 år gamle funksjonærboligen.

– Taket var veldig forfallent. Den 90 år gamle, glasserte steinen var helt avflasset, det var mye fuktgjennomslag og store råteskader. Det var på høy tid at dette ble tatt tak i, forteller Sandberg. 

 Jobben med å utbedre skadene og legge nytt tak, var nokså omfattende og tok tre måneder. Det ble lagt nytt undertak, og sløyfer, lekter, vindskier og israfter ble byttet ut.

– Hva var det mest spesielle ved dette prosjektet?
– Huset er gammelt – og vi la stor vekt på å kopiere de originale detaljene. Det var spennende, men også tidkrevende, sier Sandberg og legger til med glimt i øyet: 
– Og så var det en fornøyelse å få lov til å jobbe med så flott takstein!

 

Les mer fra Taket i Fokus nr. 4