KRONEN PÅ VERKET

AMALIENBORG SLOTT

Den delen av det danske konglige slottet Amalienborg i København som kalles Frederik den VIII`s Palass, gjennomgår en omfattende renovering både innvendig og utvendig.Taket er en del av renoveringen, og den nøye utvalgte teglsteinen er laget for hånd på Moniers fabrikk i Volstrup, Danmark.Taksteinen som lå på Frederik den VIII`s palass var cirka 100 år gammel og trengte utskiftning.

Amalienborg består av totalt fire palass og mange sidebygninger, der det er cirka 100 000 takstein, hvorav 17 000 bare på Frederik den VIII`s palass. Med en historisk bygning som Frederik den VIII`s palass forsøker man så langt som mulig å beholde bygningens opprinnelige utseende og bevare så mye av det opprinnelige materialet som overhode mulig.

 Leverandør til historiske bygninger

-Det handlet således om å finne en takstein, som i form og utseende var så lik som mulig de gamle taksteinene. Med andre ord en håndlaget, svart glassert enkeltkrommet tegltakstein, sier bygningskonstruktør Lars Tombour, Erik Møller Arkitekter AS, som har ansvaret for den utvendige renoveringen av Frederik den VIII`s Palass. 

Valget falt helt naturlig på Dantegl fra Monier. Volstrup Tegelbrug er en av de siste gjenværende fabrikkene som fremdeles fremstiller håndstrøkne enkeltkrommet tegltakstein etter gammel tradisjon og metode, som går mer enn tusen år tilbake i tid. Det nordjyllandske teglbruket er dermed også en stor leverandør av tegltakstein til historiske bygninger.

Kongelig kvalitet

For å finne den helt korrekte nyansen på den glasserte overflaten, ble det satt i gang et større utviklingsarbeid på fabrikken i Volstrup. Det ble laget spesielle glasurblandinger og gjort flere prøvebrenninger. Til slutt falt valget på standardglasuren av de håndlagede Dantegl enkeltkrommet tegltaksteinene. I første omgang ble det lagt nye takstein på flere av sidebygningene og til slutt på Frederik den VIII`s palass, der de nå skinner vakkert som kronen på verket.

 -Når arbeidet med renoveringen ble satt i gang, hadde jeg ansvaret for at alt ble utført korrekt og i samsvar med de foreskrifter som var avtalt med byggherren, som i dette tilfelle er Slotts- og eiendomsforvaltningen. Jeg kan forsikre at kvaliteten av det utførte arbeidet er upåklagelig. Det hender også at Dronning Margrethe og Kronprins Frederik kommer innom for å se  hvordan renoveringen forløper. Hele den utvendige delen er ferdig, og vi forventer oss at palasset står innflytningsklart i slutten av 2010, sier Lars Tambour.